οσφυϊκή αρθρίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Providing Market Insights and Returns

οσφυϊκή αρθρίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

οσφυϊκή αρθρίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Όταν η αρθρίτιδα επηρεάζει την κάτω πλάτη, αυτό είναι γνωστό ως οσφυϊκή αρθρίτιδα. Η πιο συνηθισμένη αιτία της οσφυϊκής αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ).

Η σπονδυλική στήλη χωρίζεται σε πέντε τμήματα – τον αυχενικό, θωρακικό, οσφυϊκό, ιερό και κοκκύτη. Η οσφυϊκή αρθρίτιδα επηρεάζει το οσφυϊκό τμήμα της σπονδυλικής στήλης ή κάτω από την πλάτη, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη λεκάνη.

Η κάτω πλάτη είναι η πιο κοινή περιοχή για τον πόνο στην πλάτη που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα της οσφυϊκής σπονδυλικής στήλης είναι πολύ συχνή, επηρεάζοντας περίπου το 30% των αρσενικών και το 28% των θηλυκών ηλικίας 55-64 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διάφορες μορφές αρθρίτιδας μπορούν να επηρεάσουν το κάτω μέρος της πλάτης, συμπεριλαμβανομένης της ΟΑ και της σπονυλοαρθρίτιδας.

Αυτό το άρθρο παρέχει μια επισκόπηση της οσφυϊκής αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των συμπτωμάτων, των θεραπειών και της διάγνωσης.

Ενώ οι εμπειρογνώμονες θεωρούν το κανονικό μέρος της γήρανσης, ο πόνος και η δυσκαμψία της οσφυϊκής αρθρίτιδας μπορεί να περιορίσει την ικανότητα ενός ατόμου να κάνει ρουτίνα καθήκοντα, ειδικά εκείνα που απαιτούν κάμψη και τέντωμα.

Το κύριο σύμπτωμα της οσφυϊκής αρθρίτιδας είναι ο πόνος στην πλάτη.

Περίπου το 80% του πόνου στην πλάτη διαρκεί λιγότερο από μία εβδομάδα. Εάν διαρκεί πολύ περισσότερο, οι γιατροί θεωρούν ότι είναι χρόνιος πόνος στην πλάτη και η αρθρίτιδα μπορεί να είναι η αιτία.

Η οσφυϊκή σπονδυλική στήλη μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο η κίνηση όσο και η αδράνεια μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα.

Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος μετά από να στέκεται ή να κάθεται όρθια για παρατεταμένες περιόδους. Η κάμψη προς τα πλάγια ή προς τα πίσω μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο.

Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πόνο από την οσφυϊκή αρθρίτιδα στο κέντρο της κάτω πλάτης τους. Ο πόνος μπορεί να επεκταθεί στην περιοχή της πυέλου ή στις πλευρές των γλουτών. Μπορεί επίσης να επεκταθεί στους μηρούς, αλλά σπάνια εξαπλώνεται στα γόνατα.

Η οσφυϊκή αρθρίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει:

  • Οι μυϊκοί σπασμοί
  • Μειωμένο εύρος κίνησης στην κάτω πλάτη

Τα συμπτώματα είναι συνήθως αργά για να αναπτυχθούν και δεν είναι αξιοσημείωτα στην αρχή. Ωστόσο, οποιαδήποτε ταχεία κίνηση, συστροφή και προς τα πίσω κίνηση στην κάτω πλάτη μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στην οσφυϊκή περιοχή και συμπτώματα για άτομα με αυτή την κατάσταση.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Η οσφυϊκή αρθρίτιδα προκύπτει από συγκεκριμένους τύπους αρθρίτιδας. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τα συμπτώματα της οσφυϊκής αρθρίτιδας είναι η ΟΑ, με άλλους τύπους που μερικές φορές εμπλέκονται.

Τα παρακάτω είναι μερικές μορφές αρθρίτιδας που μπορούν να επηρεάσουν την οσφυϊκή μοίρα:

Οστεοαρθρίτιδα

ΟΑ είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Η οσφυϊκή ΟΑ εμφανίζεται όταν ο χόνδρος που προστατεύει τις χαμηλότερες αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, διασπάται, εκθέτοντας μικρά νεύρα μέσα στο οστό.

Η επίμονη βλάβη από την ΟΑ στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης τελικά προκαλεί την φθορά των αρθρώσεων. Ως αποτέλεσμα, τα οστά της σπονδυλικής στήλης αρχίζουν να αλέθουν και να σπρώχνουν μαζί με την κίνηση και τα οστά των οστών μπορούν να αναπτυχθούν.

oa μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στα θηλυκά και τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι παράγοντες κινδύνου για την ΟΑ περιλαμβάνουν τη γενετική, την έλλειψη δραστηριότητας και το υπερβολικό βάρος.

σπονυλοαρθρίτιδα

Η σπονυλοαρθρίτιδα περιλαμβάνει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και των ιεροσυσιακών αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις του Sacroiliac βρίσκονται ανάμεσα στον ιερό και τα οστά της λεκάνης και οι ανθεκτικοί λιγιάδες τους υποστηρίζουν. Το ιερό είναι η κύρια υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2016, η σπονδυλοαρθρίτιδα επηρεάζει περίπου το 1,35% των ανθρώπων στη Βόρεια Αμερική. Συχνά επηρεάζει τους νέους ενήλικες, τους εφήβους ή τα παιδιά.

Η πιο κοινή σπονδυλοαρθρίτιδα είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Η σπονυλοαρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή των τενόντων και των συνδέσμων όπου εισέρχονται στα οστά, η οποία είναι γνωστή ως ενδετίτιδα.

Ψωριασική αρθρίτιδα

Η ψωριασική αρθρίτιδα (PSA), ένας υποτύπος σπονυλοαρθρίτιδας, μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα οσφυίας. Συνήθως, το PSA επηρεάζει τους ανθρώπους με ψωρίαση, αλλά η κατάσταση μπορεί επίσης να συμβεί σε άτομα χωρίς ψωρίαση.

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα σύμπτωμα του PSA. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας, περίπου το 20% των ατόμων με αυτή την κατάσταση έχουν συμμετοχή στη σπονδυλική στήλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οστική υπερανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει τη συγχώνευση των σπονδύλων, προκαλώντας δυσκαμψία και πόνο με κίνηση.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα αποτελέσματα του PSA στη σπονδυλική στήλη εδώ.

ΕΝΗΡΟΠΟΤΗΤΙΚΗ ΑΡΘΡΙΙΣΗ

ΕΝΕΡΓΑΠΟΙ, ή η εντερική, η αρθρίτιδα είναι ένας άλλος υποτύπος σπονυλοαρθρίτιδας. Επηρεάζει άτομα με φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδη κολίτιδα.

Η εντεροπαθητική αρθρίτιδα επηρεάζει τις αρθρώσεις των ιεροσυσιακών, προκαλώντας χαμηλό πόνο στην πλάτη.

Περίπου 1 σε 5 άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου θα αναπτύξουν εντεροπαθητική αρθρίτιδα.

Οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση προκαλεί την απώλεια μάζας των οστών και να γίνει εύθραυστη και επιρρεπής σε τραυματισμό ακόμη και με τα μικρότερα τραύματα. Η οστεοπόρωση οφείλεται κυρίως στη γήρανση, στη μείωση των ορμονών και στις χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες.

Όταν η οστεοπόρωση επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη, η εσωτερική σπογγώδη και πιο συμπαγή εξωτερικά μέρη των σπονδύλων γίνεται αδύναμη και οδυνηρή με το χρόνο. Τελικά, μπορεί να συμβεί κατάρρευση των οστών, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή εκφυλιστική αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα).

Διάγνωση

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες πόνου στην πλάτη.

Για να μάθετε την αιτία του πόνου της πλάτης ενός ατόμου και για να προσδιορίσετε εάν υπάρχει αρθρίτι , ή μελέτες οστικής πυκνότητας.

Ένας γιατρός θα ρωτήσει επίσης το άτομο για: Κίνηση στην κάτω πλάτη

  • Οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας ή πόνου στην πλάτη
  • θεραπείες

    Τα ΜΣΑΦ) μπορούν να παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο και να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και η ακεταμινοφαίνη μπορεί να μειώσει τον πόνο.

    Εάν δεν λειτουργεί το πρότυπο φάρμακο, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν ισχυρότερα ΜΣΑΦ, εάν είναι απαραίτητα.

    Ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την εξέλιξη της αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των αντιρευματικών φαρμάκων που τροποποιούν την ασθένεια (DMARDS).

    Οι θεραπείες γρήγορης ανακούφισης για την οσφυϊκή αρθρίτιδα περιλαμβάνουν ζεστές και κρύες συμπιέσεις για τη βελτίωση της ροής του αίματος, τη μείωση της διόγκωσης και την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών.

    Τα παρακάτω μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της οσφυϊκής αρθρίτιδας:

      /li>

    • Αποφεύγοντας το κάπνισμα
    • Αποφεύγοντας την υπερβολική αλκοόλ

    μπορεί να σταθεροποιήσει τη σπονδυλική στήλη.

    Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την κινητικότητα, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής για άτομα με αρθρίτιδα. Βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου άλλων προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

    Η χειρουργική επέμβαση, όπως η αντικατάσταση άρθρωσης ή η χειρουργική επέμβαση σύντηξης, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή για μερικούς ανθρώπους με σοβαρή αρθρίτιδα.

    Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης του πόνου στην πλάτη και των θεραπειών για την αρθρίτιδα.

    Πρόληψη

    Ο ίδιος τύπος προφυλάξεων που λαμβάνονται για τη συνολική υγεία της πλάτης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ή επιδείνωσης της οσφυϊκής αρθρίτιδας.

    Περιλαμβάνουν:

    • Μείωση του κινδύνου τραυματισμού με την άρση βαρέων αντικειμένων σωστά
    • Εξάσκηση της σωστής στάσης
    • Άσκηση τακτικά
    • Διατηρώντας ένα μέτριο βάρος
    • Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή
    • φορώντας τα κατάλληλα παπούτσια, καθώς μερικά παπούτσια μπορούν να πετάξουν τη στάση του σώματος και να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα
    • < Li> Εξασφαλίζοντας το κάπνισμα

    Outlook

    Οι άνθρωποι μπορούν τυπικά να διαχειρίζονται την αρθρίτιδα και τα συμπτώματά του στο σπίτι ή με τη βοήθεια ενός γιατρού.

    Περίπου 54,3 εκατομμύρια ενήλικες στις Η.Π.Α., ή το 22,7% του πληθυσμού, ζουν με κάποια μορφή αρθρίτιδας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το OA επηρεάζει ειδικά πάνω από 32,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ

    Εάν είναι δυνατόν, οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία με έναν γιατρό για να βρουν το καλύτερο πρόγραμμα θεραπείας για την ιδιαίτερη κατάσταση και τα συμπτώματά τους.

    • Πόνος στην πλάτη
    • Ψωριασική αρθρίτιδα
    • Ρευματοειδή αρθρίτιδα