Lumbális ízületi gyulladás: Amit tudnod kell

Providing Market Insights and Returns

Lumbális ízületi gyulladás: Amit tudnod kell

Lumbális ízületi gyulladás: Amit tudnod kell

Amikor az artritisz befolyásolja az alsó háttal, ezt lumbális ízületi gyulladásnak hívják. Az ágyéki ízületi gyulladás leggyakoribb oka az osteoarthritis (OA).

A gerinc öt részre oszlik – a méhnyak, a mellkas, az ágyék, a saccy és a coccyx. Az ágyéki ízületi gyulladás a gerinc deréktagos részét, vagy a hátsó alsó részét érinti, amely közvetlenül a medence felett található.

A hát alsó része a leggyakoribb terület az ízületi gyulladáshoz kapcsolódó hátfájáshoz. A

ágyéki gerinc osteoarthritis nagyon gyakori, az Egyesült Államokban az 55–64 éves nők becslések szerint 30% -át és az 55–64 éves nők 28% -át érinti.

Az ízületi gyulladás különféle formái befolyásolhatják az alsó háttal, beleértve az OA -t és a spondyloarthritist.

Ez a cikk áttekintést nyújt az ágyéki ízületi gyulladásról, beleértve annak okait, tüneteit, kezelését és diagnózisát.

Míg a szakértők az öregedés normál részét tekintik, az ágyéki ízületi gyulladás fájdalma és merevsége korlátozhatja az ember képességét rutin feladatok elvégzésére, különösen azok, amelyek meghajlást és nyújtást igényelnek.

Az ágyéki ízületi gyulladás fő tünete az alsó hátfájás.

A hátfájás kb. 80% -a kevesebb, mint egy hétig tart. Ha sokkal hosszabb ideig tart, az orvosok krónikus hátfájásnak tartják, és az ízületi gyulladás lehet.

Az ágyéki gerinc a test legnagyobb részét hordozza, ami azt jelenti, hogy mind a mozgás, mind az inaktivitás tüneteket válthat ki.

A fájdalom rosszabb lehet az állás után vagy egyenesen ülés után hosszabb ideig. Az oldalra vagy a hátra hajlítás is fájdalmat okozhat.

Az emberek fájdalmat érezhetnek az alsó részük közepén lumbális ízületi gyulladás miatt. A fájdalom a medence területére vagy a fenék oldalára terjedhet. A combba is kiterjedhet, de ritkán terjed a térdre.

lumbális ízületi gyulladás is:

  • izomgörcsök
  • ízületi nyikorgás
  • Merevség
  • a a a a
  • a a a a A A Az alsó hát alsó mozgási tartománya

A tünetek általában lassan fejlődnek, és eleinte nem észrevehetők. Az alsó részben lévő gyors mozgás, csavarodás és hátrányos mozgás azonban az ágyéki terület sérülését és az ilyen állapotú emberek tüneteit okozhatja.

Okok és kockázati tényezők

lumbális ízületi gyulladás az artritisz specifikus típusaiból származik. Az ágyéki ízületi gyulladás tüneteinek leggyakoribb oka az OA, más típusú egyéb típusok.

Az artritisz néhány formája, amelyek befolyásolhatják az ágyéki gerincét:

osteoarthritis

oa az artritisz leggyakoribb formája. Az ágyéki oa akkor fordul elő, amikor a porc, amely a gerinc legalacsonyabb ízületeit védi, beleértve a felületi ízületeket is, lebomlik, és kis idegeket tesz ki a csonton belül.

Az OA tartós károsodása a gerinc oldalsó ízületeiben végül ezeket az ízületeket elhasználódik. Ennek eredményeként a gerinccsontok elkezdenek csiszolni és mozogni, és a csontfurák kialakulhatnak. A

OA senkit is érinthet, de ez gyakoribb az 50 évesnél idősebb nőkben és az OA kockázati tényezői között szerepel a genetika, az aktivitás hiánya és a túlsúly.

spondyloarthritis

spondyloarthritis elsősorban a gerinc és a sacroiliac ízületeket foglalja magában. A sacroiliac ízületek a medence sacrum és csontjai között helyezkednek el, és az erős szalagok támogatják őket. A Sacrum a gerinc fő támogatása.

A 2016. évi áttekintés szerint a spondyloarthritis Észak -Amerikában az emberek mintegy 1,35% -át érinti. Gyakran érinti a fiatal felnőtteket, tinédzsereket vagy gyermekeket.

A leggyakoribb spondyloarthritis az ankylosing spondilitis.

A spondyloarthritis az inak és a szalagok gyulladását okozza, ahol a csontba lépnek, amelyet enthesitisnek hívnak.

Psoriatikus artritisz

A psoriatikus arthritis (PSA), a spondyloarthritis altípusa is lumbális tüneteket okozhat. A PSA általában a psoriasisban szenvedő embereket érinti, de az állapot psoriasis nélküli embereknél is előfordulhat.

Az alsó hátfájás a PSA tünete. Az Arthritis Alapítvány szerint az ilyen állapotú emberek kb. 20% -ánál van gerinc bevonása. Bizonyos esetekben a csontos túlnövekedés a csigolyák megolvadását okozhatja, ami merevséget és fájdalmat okozhat a mozgással.

További információ a PSA -nak a gerincre gyakorolt hatásáról.

enteropátiás artritisz

enteropátiás vagy enterális, artritisz a spondyloarthritis másik altípusa. Ez érinti a gyulladásos bélbetegségben szenvedő embereket, mint például a Crohn -kór és a fekélyes vastagbélgyulladás.

Az enteropátiás artritisz befolyásolja a sacroiliac ízületeket, és alsó hátfájást okozva.

A gyulladásos bélbetegségben szenvedő 5 emberből kb. 1 enteropátiás artritisz alakul ki.

osteoporosis

osteoporosis miatt a csontok elveszítik a tömeget, törékenyekké válnak, és még a legkisebb traumákkal is hajlamosak lesznek. Az oszteoporózis elsősorban az öregedés, a hormonok csökkenése és a krónikus gyulladásos betegségek miatt következik be.

Amikor az osteoporosis befolyásolja a gerincet, a csigolyák belső szivacsos és szilárd külső részei az idő múlásával gyengék és fájdalmasak. Végül csontok összeomlás fordulhat elő, ami ezután másodlagos degeneratív artritiszhez (osteoarthritis) vezethet.

Diagnózis

A hátfájásnak sok lehetséges oka van.

Az ember hátfájásának oka, és annak meghatározására, hogy az artritisz jelen van-e, az orvos fizikai vizsgálatot végez, és javasolhatja a képalkotó vizsgálatokat, például a röntgenfelvételeket, az MRI szkennelést, a CT szkennelést vagy csontsűrűség -vizsgálatok.

Az orvos azt is megkérdezi a:

  • tüneteik
  • A fájdalom mintája és helye
  • Tartomány Mozgás az alsó hátsó részben
  • Bármely családtörténet az ízületi gyulladás vagy a hátfájás szempontjából

kezelések

tőzsdén kapható nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek ( NSAID -ok) fájdalomcsillapítást biztosíthatnak és segíthetnek a gyulladás csökkentésében, és az acetaminofén csökkentheti a fájdalmat.

Ha a szokásos gyógyszer nem működik, akkor az orvosok szükség esetén erősebb NSAID -ot írhatnak elő.

Egyes gyógyszerek csökkenthetik az ízületi gyulladás előrehaladását, ideértve a betegséget módosító antirheumás gyógyszereket (DMARD).

Az ágyéki ízületi gyulladás gyors dombormű -terápiái a forró és hideg kompressziókat tartalmazzák a véráramlás javítása, a duzzanat csökkentése és az izomgörcsek enyhítése érdekében.

A következők segíthetnek csökkenteni az ágyéki ízületi gyulladás tüneteit:

  • Mérsékelt súly fenntartása
  • Egészséges étrend után, beleértve az ételeket, amelyek csökkentik a gyulladást
  • A dohányzás elkerülése
  • A felesleges alkohol elkerülése

A fizikoterápia javíthatja az ember mozgásának és rugalmasságának tartományát, miközben növeli az izom és a csontok erősségét, valamint a mag erősítését stabilizálhatja a gerincet.

A rendszeres fizikai aktivitás csökkentheti a fájdalmat és javíthatja a mobilitást, a hangulatot és az életminőséget az ízületi gyulladásban szenvedők számára. Ez elősegíti az egyéb egészségügyi problémák, például a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatának csökkentését is. A

műtét, például az ízületpótlás vagy az ízületi fúziós műtét, a legjobb megoldás lehet néhány súlyos artritiszben szenvedő ember számára.

További információ a hátfájás és az otthoni gyógymódok javításának lehetőségeiről az ízületi gyulladás esetén.

Megelőzés

Ugyanaz a teljes hátrányos helyzetű óvintézkedések elősegíthetik az ágyéki ízületi gyulladás kialakulását vagy romlását is.

Ezek magukban foglalják:

  • A sérülés kockázatának csökkentése a nehéz tárgyak helyének megfelelő emelésével
  • A megfelelő testtartás gyakorlása
  • Rendszeresen gyakorlás
  • Mérsékelt súly fenntartása
  • Egészséges étrend étkezése
  • Megfelelő cipő viselése, mivel egyes cipők eldobhatják a testtartást és hosszú távú problémákat okozhatnak
  • < Li> A dohányzás abbahagyása

Outlook

Az emberek általában otthon vagy orvos segítségével kezelhetik az ízületi gyulladást és annak tüneteit. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint kb. Az OA kifejezetten több mint 32,5 millió felnőttet érint az Egyesült Államokban.

  • Hátfájás
  • Psoriatikus artritisz
  • Rheumatoid arthritis